Dla kogoś kto poszukuje nowych smaków oraz intensywnych doznań czerpanych z delektowania się smacznymi serami wybór jest oczywisty – warto zaprezentować deskę serów przygotowaną i podaną na stole. Podanie i przygotowanie takiej kompozycji ogranicza tylko Twoja wyobraźnia. Sery oraz cała gama dodatków cieszą się bardzo dużą popularnością na różnego rodzaju spotkaniach towarzyskich, biznesowych, wystawach czy nawet na przyjęciach weselnych. Przygotowanie i podanie takiej przekąski nie stwarza problemu nawet w warunkach ogrodowych lub piknikowych.

Wybór serów do przygotowania deski z serami na przekąskę

Dla każdej gospodyni domowej będzie to nie lada wyzwanie, ponieważ w sprzedaży jest około 4 tysiące serów. O większości z nich pewnie mało kto słyszał, ale te najbardziej popularne i znane cieszą się uznaniem wśród smakoszy i znawców serów. Do wyboru jest cała gama smaków serów twardych, miękkich i pleśniowych. Najmniej popularne to te świeże o konsystencji miękkiej i dużej wilgotności, które świetnie sprawdzają się w sałatce, ale nie na desce degustacyjnej. Zaliczamy do nich grupy Mozzarella, Feta, Ricotta czy nasze polskie serki wiejskie. Najlepiej sprawdzą się wyroby z grupy miękkich i krótko dojrzewających.

Dla ludzi, którzy lubią ten gatunek, popularnym i najbardziej znanym jest grupa Brie, Camembert lub hiszpański Carbonero, produkowany z koziego mleka i cechujący się kremową strukturą. Do tego typu serów maziowych zaliczyć można Limburger, charakteryzujący się silnym aromatem i wyrazistym smakiem. Inny popularny ser pochodzący z Niemiec to Romadur, który również ma konsystencję maziową, ale jest bardziej elastyczny i cechuje się korzennym aromatem. Sery twarde takie jak Gouda pochodząca z Holandii czy Emmental pochodzący i produkowany w Szwajcarii, to powszechnie znany standard. Najpopularniejszy jest jednak ser pleśniowy. Dla smakosza rozpoznawalne nazwy to Cremonte, Regina Blue czy Paladin, który charakteryzuje się ostrzejszym smakiem.

Jak przygotować deskę serów – dodatki

Gdy wybrałeś już rodzaj serów, musisz się zastanowić i wybrać dodatki smakowe, które ułożysz na desce do serwowania serów. To baza służąca do umieszczenia wszystkich dodatków wraz z całą gamą serów. Najpopularniejsze z nich to wędliny, świetnie komponujące się smakowo z serami i ich konsystencją. Pikantne wędliny z ostrymi przyprawami podkreślą smak i aromat serów. Owoce takie jak winogrona to konieczny dodatek położony na deskę do serwowania serów, który przywoła śródziemnomorski klimat i pobudzi dobre samopoczucie. Wszelkiego rodzaju pomidory suszone, koktajlowe, rzucone pośród białych czy niebieskich serów nie tylko podkreślą ich kolor ale także ich smak i zapach. Pikle w formie łagodnej czy ostrej skomponują się z całą resztą. Natomiast towarzystwo słodkich dodatków takich jak rodzynki, morele czy gruszki to pokusa do spróbowania Twojej kompozycji smakowej na desce. Nie możemy zapomnieć o takim dodatku jak wino czy piwo, które możemy podać w kryształowych karafkach czy dzbanach piwnych.

navigate to this web-site

Deska do serwowania – jaką wybrać

Każda deska do serwowania oraz ułożenia serów wykonanej z drewna, kamienia lub szkła nadaje się do podania tego rodzaju przekąski na stół. Warunkiem jej użycia jest estetyka wykonania i rozmiar. Dobrze dobrana deska wykonana z naturalnych materiałów i wyposażona w noże do krojenia serów świetnie sprawdzi się jako podstawa do serwowania serów. W najnowszych trendach prym wiodą deski do serwowania serów z ukrytymi schowkami na noże czy obrotowe, które pozwalają na łatwe sięgnięcie po ulubiony rodzaj sera. Warto podkreślić że sery wytwarzane w naturalnych warunkach i tradycyjnymi metodami bardzo dobrze harmonizują się z deskami do serwowania wykonanymi z naturalnych materiałów. Dla ludzi lubiących nowoczesne rozwiązania, można wykorzystać naturalny materiał jakim jest marmur czy granit. Dopełnieniem takiej deski na pewno będzie klosz zabezpieczający przed wysychaniem przysmaków podanych na desce.